donderdag 28 januari 2010

O.S. Domburg



Gisteren brachten we een bezoekje aan de O.S. Domburg. Een basisschool in het district ´Wanica´. Domburg is een pilotschool van LEARN: leerlingen ervaringsgerichte aanpak van het reguliere Nationaal onderwijs in Suriname. De school telt ca. 320 leerlingen en is voorzien van een mediatheek om in te grasduinen en een groot voetbalveld voor de kinderen om zich uit te leven.
Domburg werd vijf jaar begeleid door PROGRESS (waar wij nu stage lopen). Leuk om te zien,
is dat ze ook nu nog werken met actieve werkvormen zoals hoekenwerk en contractwerk.
Jaarlijks worden ook enkele schoolactiviteiten georganiseerd zoals culturele dagen, tentoonstellingen en de scholierenuitwisseling waarbij de school op uitwisseling gaat naar een ander district. Dit jaar trekken ze naar het hartje van Suriname, nl: het binnenland.
In de klassen doen de leerkrachten hun best om de klas in te kleden met de beschikbare middelen. Ze maken er ook klasafspraken, hebben een weer- en weekkalender, een verjaardagskalender, een leeshoek en in bijna alle klassen zagen we er ´de beertjes van Meichenbaum´. Kortom wij waren aangenaam verrast over het enthousiasme en de motivatie van de leerkrachten en deze learnschool. Maar we denken ook dat de visie van de leerkrachten nog moet veranderen en echt de leerling centraal moet zetten. Kindvriendelijk onderwijs, daar willen we naartoe.

Geen opmerkingen: